16/02/11

BUKAN BUANG MASA...!!!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera...
sekarang semua makin sibuk kan???dengan assigment lah...(assigment 2 3 kot...)tambah pulak dengan mid sem kan...oklah mid sem aqu ada 3 subjek ja..yang lain xda mid sem...

22/2/11~kuiz majoring
23/2/11 ~Keusahawanan
24/2/11~meeting workplace.com
1/3/11~majoring (Perancang Pembangunan dan Penilaian Projek )

Kaedah penyelidikan abis solo kene gerup pulak..dah lah mencabar siot lect.2 traning kami mcm nak buat penyelidikan thesis betol2 kot...aqu sampai nangis-nangis sebab proposal aqu kene reject 4 kali..bayangkan!!!hahahha...korang memang x boleh bayangkan pon...abis yang 2 gerup pulak..kali ini ALHAMDULILLAH sebab jumpa sekali je dia terus apporove tajuk gerup kitaorang...:))kali ini penyelidikan lebih kepada sumber primer...SOAL SELIDIK...n kene siapkan semua 2 sebelum final exam..oklah kan gerup boleh terima lagi...saling bantu membantu..korang bayangkan yg solo drpd 20 % hnya sorang jew lepas 14 markah????hahahhaha..toksah bayangkan lah berapa markah aqu..pasti bawah 2...

Keusahawanan pulak kene buat RP(rancangan perniaggan) kira mcm buat kertas kerja nak tambah baik perniagaan yang kita pilih 2..setakat nie everthing undercontol...
ececeh...hahahahha...
Workplace com. pulak kene meeting lah,skecth lah..interview lah..sediakan resume lah...walau x pandai BI sgt boleh lah go on lagi sebab madam ajar kami 2 very understanding..n don't push us too much..

mojoring (Perancang Pembagunan & Penilaian Projek) setakat ni ok ja..lect.pn ok.tapi bnyk tanya lah...hahahhaha...kelas dia sharp2 3 jam...punya lah lama dia nak ubah silde dia...1 slilde 15 minit...

Makroekonomi 2~uish yang niw pon sama...lect.niw suka sangat bercerita..cerita boleh buat aqu sakit perut lah duduk dalam kelas dia..bosan tang bercerita ja..tang mengajar dia OKEH...kelas pon kadang-kadang sharp 3 jam...sakit bontot duk lama2..hahahha...

Ekonomi Pembagunan~kelas favourite aqu ni...lect.dia best...banyak bukak minda aku..kata dia kita belajar bukan setakat nak lulus exam ja...kat dunia luar 2 orang x tgk sgt kita ni budak A ka 4 flat ka..kalau PENGETAHUAN dengan SKILL kita low jgn arap orang nak amik kita kerja..dia kat biar 2 2 2 seiring...dia kata jangan anggap belajar 2 buang masa dgn duit..anggap belajar 2 sebagai pelaburan yang tak terbatas oleh HUKUM PULANGAN BERTAMBAH KURANG..hahahha...semakin kita tinggi pelaburan kita semakin bertambah pengetahuan kita..:))
tapi lect. 2 selalu xda..pergi conference lah,luar negara lah...n dia suka citer pengalaman dia masa melawat negara luar..i like..:)

ckp pasal ulangkaji lepas kelas niw..masing-masing mesti ada cara ulangkaji tersendiri kan...aqu ni paling lama boleh study 2 jam ja sehari..kalau lebih pada 2 dia mula lah..mengantok lah..x paham lah..bosan lah...pas 2 paling x boleh tahan "apa kata bukak pacebuk dulu"..alar2 nak rehat otak larr konon kan..pas 2 mula lah melalut ke youtube lah...drama lah..filem lah...hahhahaha....
last-last tutup buku letak tepi..bukak game show korea tengok sampai pagi..hahahah....pas 2 mula lah..Ya Allah aqu dah buang masalah hari ini study 2 jam ja..tgk cerita n pacebuk 4 jam...wahdahel????hahahhaha...
tapi aqu bukan x study kan..dah memang cara aqu study cam 2..nak buat mcm mana...dari tahun pertama lagi cuba ubah..xp dah sebati...
anyway...result aqu xda lah teruk sgt...xnak lah menghampa kan IBU BAPA aqu..malu kot kalau grad pointer x sampai 3..kakak aqu pon boleh dpt 3 lhb...

 
SEKARANG niw..aqu suka sangat tgk game show korean niw..BEST BANGAT!!!memang layan ahh...
game show yang menguji minda dan fizikal anda...:))

game show main dia adalah running man...kira2 macam pencuri dan polis lah...ada 1 team bertindak sebgai penyelesai misi( mencari benda-benda yang telah ditetapkan dalam masa 1 jam) dan 1 lagi team bertindak mencari dan mematikan ahli kumpulan pasukan bagi team pertama...jika mana-mana team gagal mereka bakal dihukum...hahahhaha..hukuman dia memang x boleh blah....n misi diaorg dlm game niw adalah mendapatkan running ball utk melepaskan diri dari dihukum.
uishh...toksah ckp lah...aqu boleh tergelak...neves..hampir-hampir sakit jantung tgk game show ni...memang layan..

dalam running man niw ada 9 orang selebriti TETAP dan seorang jemputan...n tempat game show nie semuanya tempat-tempat bersejarah dan landmark popular kat KOREA...
MySpace



member-member RUNNING MAN...kwang So, Jae Suk, Jong Ki,Suk Jin, Jong Kook
                                                                   ji hyo, gary, lizzy dan Haha...semua nie memang sempoi ahh...hahahah




ni lah running-running man nya...:)
ketua pencari yang sangat digeruni...Jong Kook Oppa..:)
gary oppa..rappez yg romantik..
Jae suk n haha oppa~raja lawak..hehehe...
jong ki~flower boy...
kwang soo~sangat naif but jahat dlm diam...


P/s~apa-apa pon sebagai pelajar utamakan yang paling utama okeh...study 2 lelok...study smart!!
n gud luck utk mid sem...
MySpace



9/02/11

ADA APA PADA CANTIK????

Assalamualaikum dan haluuu kawan-kawan....
apakah erti cantik pada anda semua???pasti ada persepsi masing-masingkan...apa-apa pon saya hormati pandangan anda semua...
namun bagi saya kecantikan itu bersifat subjektif. Cantik tidak semestinya dinilai dengan kecantikan paras rupa, namun kecantikan juga boleh diukur dengan akhlak yang baik, ilmu yang berguna, serta cara kita membawa diri. Apa yang penting, kenali kecantikan semulajadi diri sendiri dan lakukan yang terbaik untuk menjaganya. Jika mengharapkan sesuatu yang Allah tidak ciptakan untuk jadi milik kita, kita tidak akan mengenali erti bersyukur.
(ayat sekema ckit..hahahhaha)

 
Syukur dengan ciptaan-Nya..kerana manusia itu telah dicipta sebaik-baik kejadian...


citer ini saya baca dari iluvislam.com..mengenai seorang wanita yang sedih kerana dia dilahirkan tidak cantik dan selemah lembut seperti IBU & KAKAKnya...dan orang-orang disekelilingnya selalu membandingkan dia dengan kakaknya...namun setelah mendengar nasihat dan pandangan Ustazah beliau mengalih pandangan terhadap sifat Cantik itu kepada dimensi yang berbeza...dan beliau bersyukur kerana tidak Cantik beliau tidak mudah terjerumus melakukan dosa.....
  • Alhamdulillah. Banyak pengajarannya daripada kekurangan ni. Disebabkan tidak cantik,tidak terlalu mengejar produk-produk kecantikan yang mahal-mahal yang dijual di pasaran.

  • Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

  • Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

  • Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

  • Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

  • Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita, dan kerana saya tak cantik, akhirnya saya menemui insan yang mencintai saya seadanya.

  • Paling penting, kerana saya tak cantik, saya sentiasa mencuba untuk menjadi cantik pada pandanganNya. Cantik pada pandangan manusia bukanlah apa-apa.

Saya ingin berpesan kepada saudari-saudari sekalian yang mengejar kecantikan. Tiada wanita yang lebih cantik, melainkan wanita solehah.

Cantik di dunia, tidak membawa sebarang kebahagiaan di akhirat kelak. Cantiklah untuk DIA, maka segalanya akan menjadi CANTIK.

so kalau dah cantik luar..cantik didalam mesti seiring...
:))

MySpace



(sekadar gambar hiasan)
kiut miut budak ini....:))

saya pon x rasa saya cantik...tapi kiut 2 adalah lah kot...kahkahkah...
apa-apa pon saya BERSYUKUR masih dilahirkan sempurna yakni tidak OKU sepeti rakan-rakan kita yang dilahirakn tidak sempurna kan2..
dan ingatlah kawan-kawan KECANTIKAN DAN KEHANDSOMEMAN anda boleh hilang dalam sekelip mata jika Yang Maha Esa telah mentakdirkanya ....
cuba tgk kawan-kawan kita disimbah asid 2...kesian kan...
dan janganlah pula anda cuba mengubah kejadian-Nya...yakni menyuntik2 muka dan memplastikan muka anda okeh...
peace no war....!!!

p/s~saya pun masih memperbaik diri....sesungguhnya saya insan yang selalu melakukan kesalahan....jika ada kesalahan saya lakukan...tegurlah...


Orang yang paling aku sukai adalah dia yang menunjukkan kesalahanku...

Khalifah ‘Umar Al-Khattab...



MySpace


Sumber dipetik dari : ILUVISLAM.COM




7/02/11

TEDDY BEAR COMEI...

hahahhaha....motipppp???
tajuk xda kene mengena pon dgn apa aqu nak tulis...
buekkkk...xda idea....
MySpace

kalau ada kereta xpon motor lama dah aqu g layan benda-benda niw semua....
huhuhuhu...

sokong yahudi kah???ohhh tidak..okeh2...mak cakap minum jew kopi orang Kampung...lagi layan...hahahahha....



ohhh..eskrem mint...sedap ooiii...lepas makan rasa mcm baru berus gigi guna KOLGATE....
hahahhaha....
minttttt...mintttt!!!!!eskremm minnnttttt!!!

MAK cakap bila nak KURUS???
hahahahha.....

MySpace

Kenapa Bintang???

rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.................
pada "kamo"...
miss u babe...
xperlu diluah...menjadi rahsia hati...
:))


Andaikan bintang disini.
Bersama senandungkan hati.
Menyisipkan satu rasa rindu.
Mengucap seribu janji mimpi.

ingatlah ketika pungguk sentiasa merindukan Sang Bulannya...bagi Pungguk bulan lebih "indah" ...
namun
 ketahuilah bahawa sang Bintang Kejora tetap bersinar dengan sinaran yang tersendiri dihujung sana...

BINTANG KEJORA tetap bersinar walau SANG BULAN menjadi pujaan...
kerana Bintang Kejora itu setia...

Segala sesuatu diciptakan berpasang-pasangan ......
Siang  & Malam
 Suka &Duka
 Hitam & Putih (kalerful lagi ceria kot...)
Bumi ada Langit.....
Kakanda  pasangannya opkos Adinda
 Bulan bersama Bintang????
ohhh tidak....hahhahaha....
bulan dan pungguk...
bintang dan "kamo".....

ececeh....hahahhahaha...

MySpace


MAHUKAH KAU MENJADI SI TENGGANG???

Assalamualaikum dan haluuu kawan-kawan...terupdate jugak belog ini akhirnya...bukan hape xder idea nak tulis hape sebenarnya...
sejak balik bercuti Tahun Baharu Cina hari 2...bnyak benda gak aqu alami...malas nak berbebel panjang-panjang...jum layan lirik lagu niw...ada makna tersirat nak sampaikan...
:))


Apakah sebenarnya
Terbuku dikalbumu
Apakah erti linang airmata di pipimu

Ucapkanlah padaku
Tak bisa kurungkainya
Rahsia yang kau pendam itu

Aku hanya menduga
Tidak mampu merasa
Sebenar-benar perasaanmu

Pengorbanan yang kau lakukan
Untuk dewasakan ku
Pengorbanan yang kau lakukan
Untuk dewasakanku
Hanya bisa ditangguing oleh hati ibu

Namun kupercaya
Takkan terlerai kasih
Ikatan ini takkan putus

Telah kau telan lara
Dan terima segala
Dugaan dan badai yang melanda...
Duhai ibu

hmmm...nothing words i can say....
bila si ibu menanggis mampukah si anak memujuk...???seperti si ibu memujuk anaknya???
benarlah kata orang dahulu...SEORANG IBU mampu menjaga dan membesarkan 10 anak....
tapi SEORANG anak belum mampu menjaga seorang ibu...
kasih sayang ibu kalau dikumpul semua benda berharga didunia ini masih belum tentu menebus kasih sayang yang dicurahkan...
Siibu dapat menerima dan memaafkan segala dosa-dosa anaknya...walau seteruk mana pon anaknya...siibu masih lagi dapat menerima...Ingatlah anak-anak...IBU BAPA tiada galang gantinya didunia ini....

P/S~renung-renungkan dan selamat beramal...:)
MySpace


25/01/11

BAKSIS PERSUMA VERSI PIX

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera...
entri nie versi gambar ja sebab jam menunjukkan pukul 3.05 minit pagi....
(kelas pagi takda 2 over on9 sampai ke pagi....sebelum 2 cari data untuk Kaedah Penyelidikan)
otak pon dah kering...takda idea nak mengarang apa benda pon...
gambar sudah cukup menceritakan apa yang daku ingin ceritakan...ececeh....
MySpace










kenalkan adik-adik ni dari Sekolah Kebangsaan Sungai Sireh....
1 gerup dengan daku dan cik dayah...(kami peserta sahaja)
manakala abang PC adalah abg Adam Afiq a.k.a abg marte...
& kakak Pc eila...

iwan-seorang yg aktif
nizam~amatlah pasif dan agak pendiam
fizi~boleh tahan...(xtau nak describe mcm mane)
anis~adik yang comei dan amat pandai melukis....
azira~juga tidak banyak bercakap dan agak blur....
xpa walau macam mana pon watak kamu akak harap bila kamu dah kenal dunia yang lebih luas kamu semua pandai menyesuaikan diri...
:))

mereka niw amat naif dan masih kabur dengan persekitaran luar...
(apa-apa pon doa daku sentiasa mengiringi mereka..semoga mereka menjadi insan yang berguna kelak)

MySpace


by iwan

hasil tangan anis (cantikkk :) )


contengan nizam...


lukisan oleh fizi (nak 2ggu dia lukis kemain lama...siap paksa2 dulu baru dia lukis...)

dan ini pula oleh nazirah (adik niw pon sampai mengeluh-geluh dan hampir give up untuk terus melukis muka dia)


*inilah hasil apabila abang PC dan kakak PC memberi arahan kepada adik-adik ini untuk melukis muka masing-masing...macam-macam rupa...hahahhaha...lain mukanya lain dilukisnya...
:))


TO BE CONTINUED.......
MySpace

24/01/11

PESUMA BAKSIS PART 10

haluuuuuuuuuuu.....berupdate jugak belog aku niw akhinya...
.........saje je tulis tajuk entri niw terbalik BAKSIS PESUMA baru betol....hehehe........
untuk pegetahuan kawan-kawan 21 hingga 23 Januari 2011 telah berlangsungnya BAKSIS PERSUMA FEP...


kat Kampung Ampangan Tanjung Karang Selangor....Hedayu Redzuan telah turut serta sebagai PESERTA...huuuuuuuu...bukan senang nak tengok dayu rezduan berbaksis ya...setahun sekali sahaja...xpon 2 3 tahun xekali....hahahhaha....
MySpace
first sampai kat kampung Sireh @ kampung ampang 2 x lah teruja sgt tengok keadaan kampung yang bersawah padi..sebab kampung saya lagi banyak padi kot...kikiki...mana leh lawan..."JELAPANG PADI MALAYSIA"
yerlah tujuan utama saya kesana bukan nak tgk padi sangat..tapi lebih kepada bebakti kepada orang kampung lat situ...(serius saya x tipu)
MySpace

DAY 1

7.30~ sampai dekat kampung sungai sireh solat beramai-ramai kat masjid...(serius takot tengok papan tanda depan masijd tu..."mayat berkapan" macam hantu bungkus pon ada..."solat lah sebelum anda disolatkan"

8.05~bertolak ke dewan terbuka homestay Sungai Sireh (KP Safwan cakap perjalan ambil masa 5 minit jew)....hahahhaha...duduk dalam bas dah mcm naik kuda n rollercoster selama hampir 14 minit kot baru sampai...hahahahah....

8.20~sampailah di dewan terbuka homestay Sungai Sireh...sampai-sampai jew terus beratur amik makanan...beratur cepat-cepat sebab semua dah lapar...hahahhahaha....makanan memang ala kampung betol...

9.00~baru setat bagi-bagi budak-budak baksis kepada keluarga angkat masing-masing...time nie memang nepes abis...hahahhaha...pasal x tau sapa mak n bapak angkat dan sape pulak budak-budak baksis yang akan jadi adik or abang/kakak angkat..kikiki...
tunggu punya tunggu saya dapat mak angkat bernama ROKIAH dengan 5 lagi adik dan kakak angkat yakni AISHAH, FADILAH, FARAH, SHUHADA, FAZLIN....

MySpace

10.30~semua dah dapat keluarga angkat masing-masing..sekarang turn balik rumah pulak...
sebelum nak bertolak balik 'MAK' pesan nanti bagitau pakcik bas berhenti kat rumah ROKIAH tau..heheheheh....okeh mak jangan wisau kami sampai punya...
masing-masing dalam bas excited nak turun kerumah mak angkat masing-masing...
rumah mak kami antara paling last...dekat dengan Sekolah Sungai Sireh dan Masjid....
ketibaan kami disambut oleh mak depan rumah...

"bilik kat depan niw kamu kongsilah yer 1 bilik 3 orang' kata mak....
okeh mak xper' kata kak long a.k.a AISHAH...hahhahaha

bilik pertama~shuhada,farah dan alin
bilik kedua~aku,fadilah dan aishah...
toilet pun ada 2 senang ckit nak mandi...
:))

mak buatkan air dan roti...sembang ramai-ramai...memang seronok sampai x ingat masa dah dekat pukul 12.30....last-last kami suruh mak tidor sebab dia dah pening kepala...

kami pulak mula lah ice breaking ramai-ramai....memang sekepala semuanya kami niw...sembang citer hantu lah,histeria lah,gelak sakan dah macam umah sendiri pulak...memang enjoy abis...
(lain kali jgn citer hantu bila time aku sakit perut..huhuhuhu...sampai pagi aqu x ke toilet)
last-last sekali semua blah balik bilik masing-masing sebab time dah menunjukan pukul 1 pagi besok dhh arr kene bangun awal...bas pickup depan umah kul 8 pagi....(cehh alik-alik jalan kaki jew)...hahahhaha...tapi dekat jew...best kot..jalan pagi-pagi hirup udara segar..jalan tepi kedai kopi ramai jew pakcik-pakcik bersidang kat situ..hahahahah....

M A L A S dah nak taip boleh x macam 2......nantikan Part seterusnya...okeh...:)))

MySpace








sementera kene jalan g sekolah kami berpose dulu...mak cakap kami kuat bergambar...hahahhaha....




Terdapat ralat dalam alat ini